Saariselkävaellus 15.8.-22.8.2009

Keskiviikko 19.8.2009 - viides reissupäivä

Muorravaarakka - Sarvijoki
Kävelyä 11km

Hereille kuuden maissa ja hieman reissupäiväkirjan täyttöä ennen ylösnousemista ja aamupuuhia. Yö ei näyttänyt olleen yhtä viileä kuin edellinen yö. Syömisten ja leirin purkamisen jälkeen lähdimme liikkeelle ja heti samantien piti ylittää Muorravaarakanjoki. Kylmää vettä, mutta ylitys oli helppo (aivan autiotuvan kohdalta). Vettä oli kuitenkin senverran, että vaelluskengät roikkuivat ylityksen ajan kaulassa. Ensimmäinen etappi oli Pirunportti, josta reitti jatkui Paratiisikurun kautta Sarvijoelle. Matkalla Pirunportille kohdattiin yksinäinen vaeltaja ja kuulumiset tietty taas vaihdettiin. Reitti oli pääosin nousua aina Pirunportille saakka.

Pirunportti oli nimensä veroinen, aivan pirullinen paikka mennä painavan rinkan kanssa. Retkikaveri muisteli paikkaa tasaisemmaksi - ilmeisesti Piru oli kiviä sinne sittemmin lisää kaatanut. Luntakin näimme ensimmäisen kerran reissun aikana (lumi oli edellistalven jäljiltä). Pirunportista läpi päästyämme nousimme Ukselmapään rinnettä kohti Paratiisikurua. Rinteellä puhelinkin sai jälleen yhteyden tukiasemaan (Saunalahden liittymä) ja saatiin laitettua kuittausviestit kotijoukoille. Vaikka ilma oli aurinkoinen, Ukselmapään rinteellä oli kova pohjoistuuli ja kuorisadetakki oli pakko vetää vaelluspuvun päälle. Toimi hyvin windstopperina.

Kun vihdoin pääsimme tunturin harjanteen toiselle puolelle ja näkymä avautui Paratiisikuruun, ei voi kun sanoa, että taas on nimi osuvasti valittu. Ehkä reissun hienoin paikka ja näkymä. Lasku alas kuruun oli aikas jyrkkä ja vaati alamäkikävelytaitoja, eli tarkkaavaisuutta ja himmaamista. Rinteen puolessa välissä vastaan tuli puolijuoksua kaksi saksalaista nuorta miestä. Tälläkertaa kuulumiset vaihdettiin englanniksi. Kuruun päästyämme pidimme ruokailutauon. Menu piti sisällään sikanautaa ja pussimuussia. Ei maistunut yhtä hyvältä kuin intissä..
Ruokatauon aikana pari seuruetta ohitti meidät. Selvästi vilkkaampaa elämää kuin edellisinä päivinä.

Tauon jälkeen jatkoimme matkaa Sarvijoen latvaa pitkin aina Sarviojan yhtymäkohtaan. Ylitimme Sarviojan lähellä yhtymäkohtaa ja teimme leirin siitä muutaman sadan metrin päähän Sarvijoen länsipuolelle. Sarviojan autiotuvalla emme käyneet. Sukkapyykin ja iltapalan jälkeen makuupussiin koisimaan.

Kuva 1. Kartta

kuva

Kuva 2. Muorravaarakanjoen ylitys ja autiotupa
Kuva 3. Pirunportti odottaa
Kuva 4. Näkymä Paratiisikuruun
Kuva 5. Paratiisikurun tasankoa

kuva kuva kuva kuva