Saariselkävaellus 15.8.-22.8.2009

kuva

Suunnitelma

Ajatus yhdistetystä vaellus ja kuvausreissusta alkoi kypsyä alkukesällä (2009), kun alkoi näyttää siltä, että työnantajan järjestämänä tulevana kesänä olisikin paljon ylimääräistä lomaa käytettäväksi - vaikkapa vaellusreissuun. Edellisenä syksynä ja kuluneena keväänä oli tullut hankittua tiettyjä perusvarusteita (makuupussi, vaelluskengät ja vaellusasu), joten lähtemisen kynnys oli matala, kun ei tarvinnut investoida varusteisiin. Vielä kun kaveriksi tuli kokenut eränkävijä, niin päätös oli selvä - eikun matkaan.

Kohteeksi valittiin hetken pohtimisen jälkeen Saariselän UKK-kansallispuisto. Alue tarjoaa monimuotoista nähtävää ja siellä on kattava polku- ja autiotupaverkosto helpottamassa liikkumista. Jo alusta asti tarkoitus oli lähteä liikkeelle Raja-Joosepin suunnasta. Ensin ajateltiin viedä auto Kiilopäälle ja mennä sieltä bussi/taksikyydillä Raja-Jooseppiin, mutta ajan ja rahan säästämiseksi päätettiin ajaa autolla perille asti ja tehdä vaelluksesta ns. rengaslenkki. Molemmat kulkijat ovat jo nuoruusvuotensa taakse jättäneet, joten mahdollisuus lyhentää reittiä ilman helikopteria oli tärkeä ominaisuus ja rengastyyppinen reitti sopi tuohon muokattavuutensa vuoksi erittäin hyvin.

Tarkempaa reittisuunnitelmaa ei sitten sen enempää tehtykään, oikeastaan päätettiin vaan, että 1. matkapäivän lopuksi kävellään Kiertämäjoen vierustaa Alemman Kiertämäjärven suuntaan sen verran kun pitkän ajomatkan jälkeen jaksetaan ja yövytään ensimmäinen yö jossain järven läheisyydessä sopivassa paikassa.

Aikaa meillä oli käytettävissä lauantaista 15.8. maksimissaan siten, että maanantaina 24.8. pitäisi olla takaisin Jyväskylässä. Ruokaa oli varattu myös tuon maksimiajan mukaisesti.

Varusteet

Koska reissun teemana oli sekä vaeltaminen, että valokuvaaminen, varusteiden määrään (ja painoon!) piti kiinnittää erityistä huomiota. Piti myös ratkaista, kuinka saa kannettua rinkan lisäksi kameralaitteet siten, että mitään ei tarvitse kantaa käsissä ja että kuvaaminen onnistuu kohtuulisen vaivattomasti (ja nopeasti) myös rinkan ollessa selässä.

Kantolaitteina käytettiin 25v vanhaa Savotan 85 litraista perusputkirinkkaa ja kameralaitteille Lowepron Toploader 70 AW laukkua. Kamerajalusta kulki rinkassa, mutta kaikki muut kameratarvikkeet pakattiin Loweprohon. Savottahan on vaeltamisen ikoni, joten sen toiminnassa ei ollut valittamista. Omatoimiompelijana olin lisännyt siihen rintahihnan (joka on uusimmassa versiossa vakiona). Kameralaukku toimi myöskin erinomaisesti, kiitos laukun mukana tulevan erillishihnan, jonka avulla laukun saa ns. rintarepuksi. Siitä oli kätevä ottaa kamera kuvaukseen myös rinkka selässä. Ainut ongelma tuli jalustasta, jota ei viitsinyt hyvin pakatusta rinkasta purkaa kuin leiripaikalla, joten jalustan hyödyntäminen jäi suunniteltua vähäisemmäksi.

Painoa kantamuksille kertyi: Savotta n.22kg (lähtöpaino) ja kameralaukku n.3kg. Lisäksi päälläolevat varustukset (vaatteet ja vaelluskengät) painoivat nelisen kiloa, joten rajamailla painon kanssa mentiin (ohjeellinen 1/3 kantajan painosta ylittyi hieman). Täytyy myöntää, että painon kyllä tuntikin ensimmäisinä vaelluspäivinä hartioissa ja jaloissa.

Alla linkki käytettyyn varusteluetteloon, jossa mukana myös yksittäisten tarvikkeiden painoja. Myös kameratarvikkeet mainittu. Luettelossa ei ole mainintaa teltasta, mutta se oli parikymmentä vuotta vanha hyvin palvellut Tena Master 3. Teltta toimi hyvin, ainut hankaluus siinä on hieman aikaaviepä kasaaminen. Asia, jonka havaitsee siinä vaiheessa, kun väsyneenä löytää telttapaikan ja pitää aloittaa teltan kasaaminen.

Varusteluettelossa ei ole merkattu painoa kaikille ruokatarvikkeille (tarvikkeet oli jaettu kahteen rinkkaan). Kaikki listatut ainekset olivat kuitenkin mukana.

Varusteluettelo PDF muotoisena

Reitti

Toteutunut vaellusreitti kulki seuraavien paikkojen kautta: Matkaa kertyi Retkikartta.fi palvelun mittaustoiminnolla mitattuna n. 80km, johon saa lisätä 5% kiertelyistä + lapinlisä päälle, joten vaelluksen yhteispituus oli jotakuinkin 85km.

Vaellusreitti kartalla:
kuva

Kokemukset ja oppimiset mieleentulemisjärjestyksessä

Päiväkohtaiset reittikuvaukset kuvien kera alla olevista linkeistä:
(kuvia klikkaamalla näkee ne hieman suurempana):